Απάνεμα μεσαιωνικά λιμάνια

Οδοιπορικό στα σημαντικότερα μεσαιωνικά λιμάνια του βορείου Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας

Olkas

Έγινε τη Δευτέρα η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Ολκάς στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου Παλλάς στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα Ολκάς, με επίκεντρο το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης έβαλε πλώρη για 45 λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, παρουσιάζοντας την ιστορία των λιμανιών-πόλεων αυτών και την ιστορική και πολιτιστική τους αξία.

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΤΑΥΡΙΚΗ  -  ΚΡΙΜΑΙΑ 2

Σεβαστούπολη, Χερσόνησος Ταυρικής, Κριμαία

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού αυτού ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας, την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, και πραγματικά επρόκειτο για μία εξαιρετική δουλειά, που ανέδειξε την πλούσια και πολυσήμαντη προσφορά των πόλεων αυτών.

ΤΣΙΧΙΣΖΝΤΙΡΙ-ΠΕΤΡΑ  - ΓΕΩΡΓΙΑ

Τσιχισζντίρι, Πέτρα, Γεωργία

Στην παρουσίαση σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του Έλληνα πρέσβη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Αναστασία Τούρτα. Σύντομη παρουσίαση του όλου εγχειρήματος έκαναν οι βυζαντινολόγοι Φλώρα Καραγιάννη, υπεύθυνη του Έργου Ολκάς και Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Τονίστηκε από όλους η σημαντικότητα της θάλασσας και των όσων αυτή μεταφέρει, ιδέες, ανθρώπους και εμπορεύματα. Επισημάνθηκε επίσης η σπουδαιότητα του έργου, μιας και εκτός της επιστημονικής αξίας του, το όλο εγχείρημα έχει αδιαμφισβήτητα και πολιτιστική αξία, καθιστώντας το έτσι πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη της πολιτιστικής υπεραξίας του κάθε  λιμανιού/πόλης και το πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.

ΟΔΗΣΣΟΣ - Belgorod Dnestrovsky -- ΟΥKΡΑΝΙΑ 2

Belgorod Dnestrovsky, Οδησσός

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα οδοιπορικό στα σημαντικότερα μεσαιωνικά λιμάνια του βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας τον περίπλου των ακτών της Θεσσαλονίκης και φτάνοντας έως τα λιμάνια της  Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας, με τελικό  προορισμό το κατ’ εξοχήν μεσαιωνικό λιμάνι, αυτό της Κωνσταντινούπολης. Σε κάθε λιμάνια που πιάνει η Ολκάδα αναδεικνύονται τα μνημεία της πόλης, αρχαιολογικές θέσεις και τα σημαντικότερα αξιοθέατά της. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της εταιρείας παραγωγής Tech & Tact.

ΜΠΑΤΟΥΜΙ - ΓΕΩΡΓΙΑ1

Μπατούμι, Γεωργία

Το πρόγραμμα «Ολκάς. Από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» εξερεύνησε 45 μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο έως τη Μαύρη Θάλασσα με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Το Έργο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία φορέων από έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία και Τουρκία). Στο ντοκιμαντέρ, καθώς και στον έντυπο κατάλογο, αλλά και στις φωτογραφικές εκθέσεις παρουσιάζεται εκτενώς το βυζαντινό παρελθόν των λιμανιών-πόλεων των ακτών της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Κωνστάντζα, Γεωργία

Στόχος των διοργανωτών είναι η ολκάδα να πιάσει λιμάνι και στην Κύπρο, μιας και τα λιμάνια της Κύπρου διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στη μετακίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων και ιδεών στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Άλλωστε, το καλύτερα σωζόμενο ναυάγιο τύπου ολκάδας είναι συνυφασμένο άμεσα με την Κύπρο, και σήμερα βρίσκεται, δυστυχώς, εγκλωβισμένο στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=190326#

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s