Η Κύπρος τίμησε τους Μικρασιάτες

Οι πρόσφυγες του 1922 και τα κειμήλιά τους βρήκαν μόνιμη στέγη στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ΄

 Ήταν ημέρες Σεπτεμβρίου ενός ακόμα τραγικού έτους, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες από τις φλεγόμενες και σφόδρα λεηλατημένες πόλεις της Μικράς Ασίας έβρισκαν καταφύγιο στην κοντινή Κύπρο, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αποικιοκρατικής αγγλικής διοίκησης, διαφεύγοντας από την κόλαση του πολέμου και της εξαναγκαστικής, σχεδόν βιβλικής, εξόδου τους από τις πατρογονικές εστίες τους.

Η Κύπρος, λοιπόν, που υποδέχτηκε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, από σήμερα μπορεί να καυχάται ότι διαθέτει έναν χώρο όπου η μνήμη των Μικρασιατών διατηρείται ζωντανή, και η γη που τους γέννησε δεν μπορεί να λησμονηθεί. Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Βυζαντινό Μουσείο αφουγκραζόμενα τη μύχια ανάγκη των απογόνων Μικρασιατών αποφάσισαν να στεγάσουν μόνιμα πια το παρελθόν αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, μέσω των πολλών και ενδιαφερόντων εκθεμάτων που απλόχερα προσέφεραν στην Έκθεση, κατάφεραν να επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την παρουσίαση της ζωής των προγόνων τους στη γενέθλια γη, αλλά και σε αυτή που τους δέχτηκε, ωσάν να ήταν αδέλφια του Τεύκρου. Όπως μας είπε και διευθυντής του Μουσείου δρ Γιάννης Ηλιάδης είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι όλοι στο Ίδρυμα και εκείνος ως διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείο που η παρουσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού καθίσταται ευρέως γνωστή, μιας και η παρουσία των Μικρασιατών στην Κύπρο ήταν άγνωστη σε μεγάλη μερίδα των Κύπριων. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτοί όταν πρωτοήρθαν στην Κύπρο ένιωσαν οικεία, αισθάνθηκαν την κυπριακή γη ως πατρίδα, όμοια σχεδόν με αυτή που άφησαν πίσω τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόπλασμα από γύψο του μνημείου του γλύπτη Πασαντά Παναγιώτη.

Έπειτα από 90 και πλέον έτη μία Μόνιμη Έκθεση για τα Κειμήλια του Μικρασιατικού Ελληνισμού της είναι πλέον γεγονός και όπως μας είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου αυτή η Έκθεση είναι ένα χρέος προς τους προγόνους όλων των Μικρασιατών που εγκατέλειψαν τις εστίες του για να φτιάξουν τα νέα τους σπιτικά στη γη της Κύπρου. Η πρόεδρος συγκινημένη δήλωσε επίσης ότι η Έκθεση αυτή είναι το επιστέγασμα ενός κεφαλαιώδους οράματος που παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην αγάπη με την οποία περιέβαλε το όραμα του Συνδέσμου το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

            Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα κλειδί, που περικλείει το δράμα της προσφυγιάς, καλά γνωστό για χιλιάδες Κύπριους…

Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, την οποία εγκαινίασε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Κώστας Καδής, στην αίθουσα βρέθηκαν πολλοί απόγονοι Μικρασιατών δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι, μετά τα εγκαίνια, περιηγήθηκαν στην έκθεση με το ενδιαφέρον όλων να είναι έκδηλο, άλλωστε οι θύμησες, έστω και μέσω διηγήσεων, έχουν τη δική τους δύναμη. Μάλιστα, με την εκεί παρουσία τους επιβεβαιώνουν αυτό που μας είπε η κ. Σαββίδου Θεοδούλου, ότι δηλαδή το ενδιαφέρον των μελών του Συνδέσμου ήταν και παραμένει πάρα πολύ μεγάλο, κάτι που φάνηκε και από την άμεση ανταπόκρισή τους να ανοίξουν σεντούκια και μπαούλα για να εμπλουτίσουν τη Συλλογή, προσφέροντας ασμένως τον προσωπικό τους θησαυρό.

 

mikrasia4

Εκθέματα της συλλογής.

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2010, και έκτοτε οι δραστηριότητές του είναι ποικίλες, με εκδηλώσεις και εκδόσεις. Έχει έως τώρα διοργανώσει δύο συνέδρια και δύο εκθέσεις, ενώ έχει και στο ενεργητικό του και την έκδοση σχετικών ημερολογίων, καθώς και του καταλόγου των εκθεμάτων της Μόνιμης πια Έκθεσης. Για το 2014-15 αναμένεται η έκδοση ενός ημερολογίου που θα περιλαμβάνει μαρτυρίες των προσφύγων από τον διωγμό τους και την άφιξή τους στην Κύπρο το φθινόπωρο του 1922.

 

mikrasia2

Εκθέματα της συλλογής.

Η συλλογή

Τα εκθέματα της Έκθεσης προέρχονται από τα μέλη του Συνδέσμου που τα παραχώρησαν με μεγάλη προθυμία, θέλοντας να συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των προγόνων τους και να προβληθεί η προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία. Έτσι, στη Συλλογή περιλαμβάνονται περισσότερα από 270 εκθέματα που προέρχονται από μέλη και φίλους του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, από το Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία και τον Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο κ.ά.

mikrasia3

Άποψη της Έκθεσης.

Οι βασικότερες θεματικές των κειμηλίων παρουσιάζονται σε έξι ενότητες: α) την ελληνική Μικρά Ασία πριν από το 1922 που περιλαμβάνει χαρακτικά, βιβλία και χάρτες, β) τη Μικρασιατική Καταστροφή, γ) θρησκευτικά κειμήλια, δ) κοσμικά κειμήλια (μουσικά όργανα, κεντήματα, ενδύματα, χαλιά κ.λπ.), ε) διάφορα έγγραφα (πιστοποιητικά κ.λπ.), και στ) φωτογραφικό υλικό με τις μορφές των Μικρασιατών της Κύπρου πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενεάς. Στη συλλογή ξεχωρίζει το «Μνημείο των Ελλήνων ξεριζωμένων από τη Μικρά Ασία το 1922» του γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα, που βρίσκεται σε πλατεία του δήμου Χανίων της Κρήτης. Το πρόπλασμα σε γύψο του μπρούντζινου μνημείου (170 x 170 x 250 εκ.), δεσπόζει στο κέντρο της Πινακοθήκης.

mikrasia5

Άποψη της Έκθεσης.

Τη Συλλογή συνοδεύει πολυτελής κατάλογος με τίτλο «90 χρόνια Μνήμη Μικρασίας…» 192 σελίδων. Τον κατάλογο επιμελήθηκαν οι βυζαντινολόγοι δρ Ιωάννης Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και ο δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, γραμματέας του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου. Ο κατάλογος εκδόθηκε το 2012 με την ευκαιρία της περιοδικής Έκθεσης που είχε διοργανωθεί στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ

Καθημερινή Κύπρου, 5 Οκτωβρίου 2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s