Πενία… μολόχες μαγειρεύει…

Η διαδρομή και η εναλλαγή τοπίων είναι ακόμη κάτι το απόλυτα γοητευτικό. Κάπως έτσι ένιωσα τη διαδρομή Αναλυόντα – Λυθροδόντα κάποιο κυριακάτικο απόγευμα. Καθώς, λοιπόν, πήγαινα προς το ελαιοχώρι του Λυθροδόντα, ερχόμενος από τον Αναλυόντα, είδα κάτι που ομολογουμένως είχα να δω πολύ καιρό, και μου επανέφερε μνήμες παλαιές, αν και ίσως η εικόνα που έχω στο μυαλό μου έχει ενδυθεί άλλον μανδύα, πιο εξιδανικευμένο, αλλά ας είναι… Είδα κάτω από τις μολόχες, κυριολεκτικά όμως, κάτι κυρίες, οι οποίες με περισσή ευχέρεια μάζευαν το συγκεκριμένο χόρτο.

Image

Γνωστό χόρτο η μολόχα αρχαιόθεν, μάλιστα, ο Ησίοδος το επαινούσε, μιλώντας για τη λιτή μεν, ευεργετική δε διατροφή. Ο δε Χρεμύλος λέει στην Πενία ότι αντί ψωμί βλαστούς από μολόχες μπορεί να δώσει στους θνητούς… χωρίς να αντιλαμβάνεται, ωστόσο, ακριβώς τι σημαίνει να ζει κανείς με τα απαραίτητα και τα απλά, και να μη χρειάζεται να υποκλίνεται στον Πλούτο…

ImageΦυσικά και οι αρχαίοι γιατροί πολλάκις την αναφέρουν. Ενώ και στην Κύπρο είναι γνωστή, και πολυμαγειρεμένη! Όπως και να ’χει κάτι τέτοιες συναντήσεις πάντα με ενθουσιάζουν. Απλοί και καθαροί διάλογοι, πρόσωπα που τα βλέπεις και τα παίρνεις όπως φαίνονται. Έτσι, αφού τις ευχαρίστησα, συνέχισα τον δρόμο μου, διασχίζοντας τον ήρεμο κάμπο που ενώνει τον Αναλυόντα με τον Λυθροδόντα. Ο κάμπος ήταν σαν ένα πράσινο χαλί από χθαμαλές μολόχες, η απογευματινή μυρωδιά της νοτερής γης και ο απέραντος νεφαλιασμένος ορίζοντας σου χάριζαν αυτήν την ψευδαίσθηση της απεραντοσύνης νου και ψυχής.

DSC07844_1Πλούταρχος, Τῶν ἑπτὰ σοφῶν συμπόσιον, «ἀγαθ μν γρ μαλάχη βρωθναι,»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s