Ο Άγιος Σωζόμενος εαυτού χωρίον ου έσωσε

Image

Το ταξίδι μου στον Άγιο Σωζόμενο συνεχιστήκε και μετά την αποχώρησή μου από τα απάτητα πια χώματά του, σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν πέντε σωλήνες και νερό για ζωντανά και γεννήματα να γίνουν αφορμή για σοβαρές διακοινοτητές ταραχές, και ξάφνου ερχόντουσαν στη μνήμη μου έριδες και μαλώματα, παλικαριές και καπετανιλίκια από τη γένετειρά μου, άλλες μεταξύ ημών και εκείνων, άλλες μεταξύ ημών κι ημων και σκεφτόμουνα, τελικά ο κόσμος μια γειτονιά είναι. Μετά πάλι ερχόταν στο μυαλό μου το νερό. Μα πώς είναι δυνατόν νερό πράγμα από ζωογόνο τελικά να γίνεται ζωοκτόνο. Όλα ανάκατα, μετά θυμήθηκα, κλασικά πια, μία ιστορία του παππού, πάλι για το νερό μεταξύ του χωριού του και του παρακάτω χωριού, κάπου το 1970, και είπα εμαυτόν, Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ, γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξουν, αγαπούν την πεπατημένη, έλκονται από τα μίση και αποδιώχνουν την αγάπη.

Έπειτα, οδηγώντας, μετά μεγίστης προσοχής, λόγω δυνατότητας να οδηγώ και όχι απαραίτητα ικανότητας, έφθασα στο χωριό Δάλι… Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…

ΛΕΥΚΩΣΙΑ —Βρεταννικά στρατεύματα περιπολούν σήμερον εις τα πέριξ της Λευκωσίας χωρία διά να αποτρέψουν νέας συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Η ενέδρα εις την οποίαν εφονεύθησαν χθες ο οδηγός αυτοκινήτου της αστυνομίας και Ελληνοκύπριος μηχανικός, έδωσεν αφορμήν εις την μεγαλυτέραν διακοινοτικήν σύγκρουσιν εν Κύπρω από της καταπαύσεως του πυρός την 28ην παρελθόντος Δεκεμβρίου. Συμφώνως προς πληροφορίας ληφθείσας ενταύθα πέντε Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί και στρατιώται και 25 Τουρκοκύπριοι εφονεύθησαν κατά τας λυσσώδεις μάχας που διεξήχθησαν πέριξ του χωρίου Άγιος Σωζόμενος το οποίον κείται εις απόστασιν 16 μιλίων εκ Λευκωσίας. Κατά τας μάχας αυτάς ετραυματίσθησαν και 18 Ελληνοκύπριοι. Άπασαι αι βρεταννικαί δυνάμεις της περιοχής ετέθησαν εν επιφυλακή και απέκλεισαν τας οδούς τας άγουσας εις τον Άγιον Σωζόμενον που κατοικείται εκ μικτού πληθυσμού Ελλήνων και Τούρκων. Η επίθεσις εναντίον του χωρίου αυτού εγένετο προφανώς εις αντίποινα της ενέδρας εις την οποίαν ενέπεσε το τζιπ της αστυνομίας. Η εκεχειρία επραγματοποιήθη υπό του στρατηγού Γιαγκ διοικητού της βρεταννικής δυνάμεως, ο οποίος μετέβη δι’ ελικοπτέρου εις την περιοχήν των ταραχών μετά τας πρώτας πληροφορίας περί των διακοινοτικών επεισοδίων που συνέβησαν εκεί.

Από εφημερίδα εποχής (Φεβρουάριος 1964)

 

Image

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s