ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ

Image

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΟΥΡΝΕΣ

 «Όμορφο και πολυστόλιστο θαρρείς κτισμένο πάνω στην ανθρώπινη καρδιά»

Του κ. ΘΕΜΗ I. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το χωρίον Φουρνέ είναι ένα χωριό πολυστόλιστο με άφθονα νερά, χτισμένο στις μυρωμένες αγκαλιές καταπράσινων ορεινών προσβάσεων (υψ. 460 μ.) πού απέχει δέκα χιλμ. από την πόλη των Χανιών.

Είναι η κορωνίδα των ολόχλωρων χωριών μιας γόνιμης κρητικής περιφέρειας, της επαρχίας Κυδωνίας καθώς είναι η Αγιά, τα Περβόλια, τα Μεσκλά. Οι πορτοκαλιές φιλιούνται με τα πλατάνια στα ποτάμια κι’ οι κατάφορτες ελιές ταιριάζουν όμορφους θρύλους με τα αμπέλια στις πλαγιές και στα ισιώματα μοσκοβολούνε τα μποστάνια. Είναι ένας ύμνος του πρασίνου. Οι άνθρωποί του χαμογελαστοί, φιλόξενοι, καλωσυνάτοι στέκονται πάντα, κι’ όπως το φως παίζει μέσα στα νερά κάνοντάς τα φεγγερά, άλλο τόσο κείνες οι λάμψεις τής αγνότητας κάνουνε δροσοδιάμαντα τον ίδρωτα του μόχθου στις όψεις των ήμερων δουλευτών της πανάρχαιας γης. Τούτο το χωριό είναι θαρρείς χτισμένο πάνω στην ανθρώπινη καρδιά και πατώντας τα χώματά του, σε λικνίζει κείνος ο μεγάλος και θείος παλμός. Ψηλά, τα Λευκά Όρη στήνουν άπειρους θρόνους στους αητούς και πλέκουν αρίθμητα στεφάνια στους λεβέντες. Τ’ οροπέδιο του Ομαλού ζητά να ημερέψη το φαράγγι της Σαμαριάς την άβυσσο της άγριας ομορφιάς.

Ήρθαμε στο χωριό Φουρνέ καλεσμένοι σε «χαρά» από σπίτι άγνωστων. Δε μπορούμε να περιγράψουμε μήτε τα πράγματα, μήτε τους ανθρώπους. Τα λόγια ξεθωριάζουν την όψη της ομορφιάς, που πρέπει να τη δεις στα μάτια για να γνωρίσεις το μεγαλείο της. Εδώ οι πηγές του πολύχρονου αγώνα γίνηκαν πολύρροες και, πολύβοες πηγές χαράς και ξεφαντώματος. Τα πάντα αυθόρμητα. Εδώ γίνηκε ο μόχθος τραγούδι, το τραγούδι αγάπη, η αγάπη χορός, κι’ ο χορός μάχη. Μία αλυσίδα δύναμης, χαράς, ανθρωπιάς και πάλης για το καλό κι’ αγαθό κι’ ελεύτερο. Ξεχείλιζαν ποτάμια και καρδιές από κρασί κι’ αγάπη. Μοσκοβολούσε το ανθότυρο και δρόσιζε τη γεύση η τσικουδιά, που κυλούσε μέσα μας τη φλογάτη ευτυχία. Το τραγούδι του ηρωικό, πασίχαρο και στον πόνο ακόμα. Τόνος αγωνιστικός, αισιόδοξος, αντρικός, ξάστερος, έξω από το θρήνο και το μοιρολόγι πολλών ελληνικών δημοτικών τραγουδιών. Σωστός χείμαρρος ελπίδας στη νίκη, νίκη τής ελπίδας για τη μεγάλη μάχη της ζωής και για τη ζωή της μεγάλης μάχης που δίνονται για την επιβίωση της χαράς. Εκεί ακούς να ιστορίζουν τα τραγούδια κι’ εκεί ακούς και τραγουδάς την Ιστορία.

Αυτό είναι το χωρίον Φουρνέ και τούτοι οι άνθρωποι του. Εκείνο θυμίζει την άνοιξη, την πλούσια και δωροδότρα γη. Ετούτοι σε κάνουν να στοχάζεσαι πως έτσι πρέπει να είναι ο άνθρωπος, το «οίον, δεί είναι» του Σοφοκλή. Η παλληκαριά στα χέρια της ανθρώπινης καρδιάς και η τόλμη καρπός στο άνθος της συμπόνιας. Εδώ μας υποδέχτηκαν με τα τραγούδια και μάς κατευόδωσαν με τα χαμόγελα. Τα ψητά τους, τα κρασιά τους, τα άφθονα καλούδια. προσφορές για πολυήμερο συμπόσιο, τα τάσια τους, οι κανάτες, τα σπίτια τους. όλα τους ευωδίαζαν από νάρδο και μύρο μιας άδολης σκέψης, μιας συναδελφωσύνης.

Το χωρίον Φουρνέ είναι το θαύμα της καρδιάς κι η καρδιά του θαύματος. Όποιος μένει κει λίγες ημέρες ξαναγεννιέται, νοιώθει τη στοργή και τον παλμό του συνανθρώπου κι’ άφοβα μπορεί να βρεθή στην αγκαλιά της δροσιάς, της γαλήνης, της ξεγνοιασιάς. Πηγαίνετε κει και θα γνωρίσετε την αλήθεια γιατί δεν χρειάζεται μόνο ν’ αγαπούμε το μεγάλο μα και να μεγαλώνουμε την αγάπη.

Εφ. Εθνική (Χανίων)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s